“DENİZ” TEMALI KISA ÖYKÜ YARIŞMASI

DENİZLERDEYİZ AMATÖR DENİZCİLER DERNEĞİ
“DENİZ” TEMALI KISA ÖYKÜ YARIŞMASI

Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği, doğal harikalarla dolu ülkemizde çocuklarımızın dikkatini denizlerimize çekmek, denize ve doğaya karşı farkındalıklarını artırmak, denizi her yönüyle düşünmeleri, hayal etmeleri, anlatabilmeleri için fırsat yaratmak amacıyla ortaokul 5, 6, 7, 8. Sınıflar arasında bir kısa öykü yarışması düzenlemiştir.

Yarışmaya tüm Türkiye ölçeğinde katılım beklenmektedir. Başvurular DADD resmi web sayfası üzerinden ( https://www.denizlerdeyiz.org/dadd-kisa-oyku-yarismasi/ ) yapılacaktır.

Yapılacak başvurular, ayrıntıları internet sitesinde açıklanan Yarışma Şartnamesi’nde belirtilen süreler içinde değerlendirilecek ve ilk üç dereceyi kazanan öğrencilerimize özel ödülleri, ek olarak on öğrencimize mansiyonları, ulusal sağlık koşulları elverirse yapılacak klasik bir törenle, olmazsa online olarak düzenlenecek sanal bir törende sunulacaktır.

Ödül ve mansiyon kazanan öykülerle, yayımlanmaya uygun görülen öyküler, yine yarışma şartnamesinde belirtildiği gibi bir kitap haline getirilecektir.

Gelenekselleşeceğini umduğumuz yarışmamızın amacına ulaşacağına, gelecekte denizin sanatımızda, yaşamımızda daha geniş yer tutmasına hizmet edeceğine inanıyoruz.

Saygılarımızla,

DADD Yönetim Kurulu

 

SON BAŞVURU TARİHİ 23 NİSAN 2021 TARİHİNDE SONLANMIŞ OLUP, YENİ BAŞVURU ALINAMAMAKTADIR.

ÇETİN KENT


1969 yılında Balıkesir’de doğdu. 1990 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra çeşitli projelerde mühendis olarak çalıştı.

2000 yılından itibaren Yacht Marine Aktuel dergisiyle başladığı, çeşitli gazete ve dergilerde devam ettirdiği köşe yazarlığını, halen Naviga dergisinde sürdürmekte.

2010-2017 Tükenmez Kalem Medya’da senaryo yazarı olarak görev aldı.

Ulusal kanallarda yayınlanan ve senarist olarak katkıda bulunduğu diziler:
Yahşi Cazibe (2010-11 ATV)
Pis Yedili (2011-13 SHOW TV)
Harem(2012 FOX TV)
Babam Sınıfta Kaldı (2013 FOX TV)
Sil Baştan(2014 STAR TV)
Günebakan(2015 ATV)
Komedi Türkiye (2015- TV8)

YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
Sarıldım Minik Teknemin Halatına (2003-2004-2008 Üç baskı)
Bir Ege Macerası (2017-2021 İki baskı)
Samos Günlükleri (2020)

2007-2013 Marmaris Selimiye Köyü’nde Girit Yelken Okulu’nu açtı ve bölgede turizm işletmeciliği yaptı.
2016-2021 Ege Açıkdeniz Yat Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterliği (Halen devam etmekte)
2006-2021 Yat yarışçılığı, profesyonel kaptanlık ve yelken eğitimleri (Halen devam etmekte)

ALİ BORATAV

Doğum tarihi: 23.02.1961
Doğum yeri: İstanbul
Eğitim:
Lisansüstü:
1983-85: Boğaziçi Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü (tamamlanmadı)                         
1982-83: ODTÜ, Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Rölümü, İngilizce Hazırlık Okulu
Lisans: 1977-82: A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ekonomi Bölümü
Özel eğitim programı: 1977-82: Fransızca Dil Eğitimi - l'Institut d'Etudes Française d'Ankara
Lise: Yeşilköy Anadolu Lisesi
                                
İş Deneyimi:
2007... Dergi Yazarı (YachtTürkiye, Tempo Travel, Atlas)
2016-2019    Serbest İletişim Danışmanı
2007-2013: Misafir Öğretim Üyesi - Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi
2001-2016:    Genel Koordinatör / Genel Müdür Yardımcısı – Tribeca İletişim Danışmanlık (Strateji/İçerik konusunda çalıştığı kurumlar: AB Türkiye Delegasyonu, Koç Holding, Dışbank/Fortis, Borusan Holding, Microsoft, TetraPak, Ford, Unilever, BİM, Colgate, Koçtaş, Türk Traktör, vb)
2001:    Program Editörü - NTV
2000:    İçerik Geliştirme Direktörü – Rumeli Holding-Star İnternet Bölümü
1999:    Yayın Koordinatörü - StarTV Haber Bölümü
1998:    Özel Projeler Direktörü – Tribeca İletişim Danışmanlık.
1998:    Danışman – Verso Araştırma Merkezi
1997:    Genel Yayın Yönetmeni - artıHaber haftalık haber dergisi  - Milliyet Dergi Grubu
1994:    Haber Editörü - Milliyet Gazetesi
1994:    İletişim Danışmanı - Johns Hopkins Un. / PCS - HRDF /Ist.
1994:    Yayın Kurulu Üyesi - Görüş Dergisi - TUSIAD
1994:    TV programları direktörü-RPM / TUSIAD
1993:    Güneri Civaoğlu ile Ana Haber - Koordinatör-ATV
1993:    Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı -- EP, haftalık haber dergisi – Milliyet Dergi Grubu
1992:    Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı-Nokta Haftalık Haber Dergisi
1991:    Haber Editörü  -Aktuel, Haftalık Haber Dergisi
1990:    Yayın Kurulu Üyesi ve Yayın Yönetmeni yardımcısı -Nokta Haftalık Haber Dergisi
1988:    Haber Editörü - Nokta Haftalık Haber Dergisi
1987:    Özel Haber Muhabiri - Nokta Haftalık Haber Dergisi
1986:    Muhabir - Nokta Haftalık Haber Dergisi
 
Özel Faaliyetler:
2017... KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu) Danışma Kurulu Üyesi – Çevre Koruma
2016... MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Üyesi – Araştırma ve İletişim Projeleri
2006...  EDAM (Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi) Kurucu Üyesi ve İletişim Danışmanı
1985-86: Universite de Paris Nanterre, misafir öğrenci -  Sosyoloji ve Siyaset Bilmi Bölümleri
1981-82: Tarih Topluluğu Kurucusu ve Direktörü – AÜ. SBF
 
Yayınlar:
2021: Mavi Yolculuk Rehberi, 608 s. Ege Yayınları, İst.
2019: Mavi Yolculuk Rehberi, 532 s. Denizler Kitabevi, İst.
2016: Tarih ve Tarihçi, 337 s. Kırmızı Kedi Yayınevi, İst
1985: Editör - Tarih ve Tarihçi: Annale's Okulu’nun İzinde, 234 s. Alan Yayınları, İst.
1984-86: Kurucu ve Editör – Akıntıya Karşı Dergisi

AYSİM ALTAY

Aysim Altay, Davranış Bilimleri ve Yönetim bilimleri Danışmanı, Eğitmen ve Yönetim Geliştirme ve Zihin Koçu,
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan Aysim Altay, 15 yıl bu alanda çalışmış, o sürecin son 6 yılında Davranış Bilimleri, Yönetim Bilimleri eğitimleri almış ve Ekol çalışmaları içerisinde bulunmuştur. Eğitimlerini gerçekleştirdiği ülkeler arasında, Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Danimarka, İrlanda, İspanya vb ülkeler bulunmaktadır. Çalıştığı ekolleri ise kısaca, “NLP, DHE, Persuasion Engineering, CBT, Time Line Therapy, Milton Erickson Hypnosis, Gestalt Therapy, Stanislav Grof Breath Therapy, Expressive Art Therapy, Remote Viewing, Sophrology, Hemispheric Kinesiology, Logo Therapy” şeklinde özetleyebiliriz.
Nörobilim üzerine lisans üstü eğitimi bulunan Aysim Altay’ın sağ ve sol beyin ile meslek seçimleri ve meslek seçimlerine göre mutluluk, iş tatmini ve tükenmişlik ilişkilerini inceleyen bir tezi bulunmaktadır.
2000 yılı başından beri sadece Davranış Bilimleri ve Yönetim Bilimleri alanında çalışmakta olan Aysim Altay, kurumsal eğitimler vermenin yanı sıra farklı üniversitelerde eğitimler ve konferanslar vermekte, orta ve üst düzey yöneticilere koçluk yapmakta, çeşitli spor alanlarındaki bireysel sporcu ve takımlarla çalışmaktadır. Türk Milli Takımlarıyla da çalışan Aysim Altay, 13 yıldır Avrupa Basketbol Federasyonu’nun resmi eğitmeni olarak, uluslararası platformda 70 civarı farklı ülkeden kişiye eğitim vermiştir.
150 civarı farklı kurumla çalışan, 25000 saatten fazla eğitim vermiş olan, 4400 saatten fazla koçluk çalışması bulunan Aysim Altay “Hepimizin kendi yolculuğumuzda gideceğimiz yerler ve atacağımız adımlar olduğunu” ifade ediyor.
Aysim Altay’ın yayımlanmış 5 kitabı ve çeşitli makaleleri bulunmaktadır.
Kitapları Yaşam Kaçtı Gözüme, Yüreğin Sacayağı, Madem Öyle Polyanna, 40 Santim ve Mental ağırlıklı olarak davranış bilimleri ve zihin koçluğu üzerinedir.

ZELİHA ÖZER

Doğum Tarihi: 4.7.1958
Doğum Yeri: Çankırı
Eğitim: İ.Ü.İşletme Fakültesi 1976-1980
22 yıl Özel şirketler ve Bankaların Bilgi İşlem bölümlerinde çalıştıktan sonra emekli oldum. 2011 yılından bu yana yılın altı ayı yelkenli teknemizle ülkemiz kıyılarında ve Ege adalarına seyir yapıyoruz. 2010 yılından bu yana gönüllü olarak NEYYA Yaratıcı Yazarlık Atölyesinde çalışmalara katılıyorum. Basılan iki kitapta öykülerim, pazartesi14.com internet sitesinde yayınlanan yazılarım vardır. Aynı zamanda sitenin editörlüğünü yapmaktayım.

TURGAY NOYAN

Gazeteci Turgay Noyan, 1944 yılında Ankara’da doğdu. İlkokulu memleketi Gaziantep’te orta ve lise tahsilini İstanbul Erkek Lisesi ve Pertevniyal’de tamamladı. Üniversite eğitimini dört yıllık İktisat ve Ticaret Okulu’nda yaptı.
Sürekli basın kartı sahibi olan Noyan, Türk Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesidir. Noyan’ın yayınlanmış (beşi anı hikayesi, biri denizcilik eğitimi olmak üzere) altı kitabı vardır.
1965 yılından bu yana tam 56 yıldır tekne sahibi olarak amatör denizcilik yapan Noyan, Sabah grubunda 35 yıl yöneticilik dahil çeşitli kademelerde görev yaptı. Sabah gazetesinde 20 yıl Amatör ve Deniz adlı köşesinde denizcilik yazıları yazdı. Deniz yazıları geleneğini başlatan kişi olarak dört yıl Sabah- Deniz Kuvvetleri Kupası’nın organizasyonunun gazetesi adına başında görev aldı.
Aynı zamanda profesyonel müzisyen ve orkestra şefi olan Turgay Noyan’ın yayınlanmış beş LP’si ve altı kaseti, televizyonlarda yayınlanmış olan 200’ün üzerinde bestesi vardır.

TAYFUN TİMOÇİN

Çocukluğundan bu yana denizle iç içe yaşayan Tayfun TİMOÇİN, hem çok sayıda yelkenci yetiştirdi, hem ülke genelindeki çeşitli müsabakalarda kupalar kazandı. 2001’de Bursa Yelken Kulübü’nü kurdu, 2017’de DADD’ın kurucuları arasında bulundu. Yayıncılığa ve yazmaya, lise yıllarında okul dergisi ile başladı. 1993-2001 yılları arasında Bursa basınında haberci, istihbarat şefi, haber müdürü, web editörü ve köşe yazarı olarak görev yaptı, BGC (Bursa Gazeteciler Cemiyeti) dâhil kimi ödüller aldı. Halkla İlişkiler ve reklamcılık alanlarında başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Kitapları, çevirileri ve Devlet Tiyatroları repertuarına girmiş bir tiyatro oyunu vardır. Ayrıca baterist ve perküsyonist olan Timoçin, 1988 yılında üniversite eğitimi için gittiği Bursa’da pek çok müzik grubunda yer aldı, konserler verdi, ulusal konser organizasyonlarına katıldı, albüm yayımladı.

ŞERMİN YAŞAR ARDA

1982 Berlin doğumlu olan Şermin Yaşar, Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. Yüksek lisansını yine edebiyat alanında yapmıştır. Reklam ve medya sektöründe metin yazarlığı, reklam yazarlığı, kreatif direktörlük yapan yazar çocuk edebiyatına Çok Hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı Çırak, Tilki Masalları, Cingo, Kuş Masalları, Abartma Tozu, Bizimki, Oh Ne Âlâ Memleket eserlerini kazandırmıştır. Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu, Gelirken Ekmek Al, Deli Tarla isimli öykü kitaplarının yazarı olan Şermin Yaşar üç çocuk annesidir

SERDAR BAPOĞLU

Gazeteciliğe 1971 yılında Yeni İstanbul Gazetesi’nde muhabir ve foto muhabiri olarak başladı. Yeni Asır Gazetesi İstanbul muhabirliği, Sabah Gazetesi’nde muhabir, editör ve sayfa sekreteri, Yeni Asır İstanbul’da İstihbarat Şefliği ve Haber Müdürlüğü yaptı.

Kanal E Televizyonu’nda (sonradan adı CNBCE oldu) Programlar Koordinatörlüğü, CINE 5’de Basın Tanıtım Müdürü ve Dergi Yönetmenliği, Turk Nokta Net’te İçerik Grup Liderliği sonrasında Akşam Gazetesi’nde WEB yönetmenliği yaparken emekli oldu.

Emekli olduktan sonra TurkSail adlı yelken ve deniz haberleri ağırlıklı internet sitesini kurdu. Halen bu sitenin yönetmenliğini yürütüyor.

Yat sınıfında Karayel, Orient Express I, Tay, Armador, Uzma I, Uzma II, Uzma III, Aggressivo Kahve Dünyası ekiplerinde yarıştı.

Arama Kurtarma Derneği AKUT’un ilk ekibinde yer aldı. Uluslararası Arama Kurtarma Derneği INSARAG ve International Hospital’dan “Hafif Şehir Kurtarmacılığı” eğitimi aldı.

Hobileri arasında fotoğrafçılık, dağcılık, mağaracılık, aletli-aletsiz dalgıçlık ve yüksek irtifa ve mağara dalışı yer almaktadır.

Evli ve bir çocuk babasıdır.

(19.02.2021)

ÖZLEM ULUBAY ŞAHİN

EĞİTİM

İstanbul Üniversitesi İktisat 2000 - 2006

Tecrübeler

2005-2013

Yılları arasında çeşitli ulusal ve uluslararası basın-yayın organlarında sırasıyla stajyer haber muhabiri, haber muhabiri, haber editörü, haber program yapımcısı, belgesel muhabiri- editörü, belgesel araştırmacısı olarak görev aldım.

2012

T.C. Kültür Bakanlığının desteğini alarak NAR TANESİ adlı belgeseli çekip, yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendim.

2012

Uluslararası Gazetecilik Programı (IJP)tarafından verilen Johannes Rau- Genç Gazeteciler bursuyla Berlin’de 2 ay gazetecilik yaptım

 2013

2013 yılında işi bıraktım ve o gündür teknede yaşayıp, fırsat buldukça farklı diyarlara yelken açıyorum.

2018

Çeşitli yelken dergilerinde yazılar yazıyorum.

MEHMET ZAMAN SAÇLIOĞLU

1955 yılında Bursa’da doğdu, Mimar Kemal ilkokulunda sonra girdiği TED Ankara Koleji’nin ardından 1977’de Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulundan mezun oldu. Ege Üniversitesinde asistan olarak 4 yıl, daha sonra Marmara Üniversitesin Güzel Sanatlar Fakültesinde doçent ve profesör olarak 26 yıl çalıştı. Bu arada, Belçika Gent Kraliyet Akademisi ve Avustralya Wollongong üniversitelerinde kısa dönem öğretim üyeliği yaptı, Sanat ve tasarım alanında çeşitli sergilere katıldı, konferanslar verdi, yazılar yazdı. 2007’de Marmara üniversitesinden emekli oldu. Şu anda İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinde öğretim üyeliğini sürdürmekte. Öyküleri, romanları, şiir kitapları İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkmakta. Yunus Nadi Öykü Ödülü, Sait Faik Hikâye Armağanı, Haldun Taner Öykü Ödülü, Dil Derneği Onur Ödülü, Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi. Halen dört ulusal öykü yarışmasının seçici kurul üyesi.

MAVİSEL YENER

1984’te Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldu. Edebiyatın farklı türlerinde yüze elliden fazla eser verdi, kitapları başka dillere de çevriliyor. Öykü, masal ve şiirleri ders kitaplarında da yer alıyor. 2012’de (Literature İn Flux) Doğu Avrupa ve Türkiye’yi içine alan kültürlerarası edebiyat buluşmasında Split ve Tiran’da, Macaristan, Rodos, Japonya, Belçika çocuk edebiyatı buluşmalarında ülkesini temsil etti. 2013’de Yılın Çocuk Kitapları Yazarı ödülüne değer bulundu (Kosova). 2015’de Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında pek çok ödülü olan yazar, dünyanın en prestijli çocuk edebiyatı ödülü olan 2018 Hans Christian Andersen Ödülü için Türkiye adayı oldu. Ayrıntılı bilgi için bkz: www.maviselyener.net

GÜLSÜM CENGİZ

Şair, yazar. 1949’da Isparta Sütçüler’de doğdu.1966’da İstanbul İlk Öğretmen Okulunu bitirdi. Balıkesir ve İstanbul’da  öğretmenlik yaptı; 1980’de mesleğinden ayrılarak çeşitli yayın kuruluşlarında çalıştı. TYS, PEN, Tiyatro Yazarları Derneği'nin üyesi: TYS'de genel sekreter olarak görev yaptı. İTÜ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı; TRT2'de ve Hayat TV'de program hazırlayıp sundu. Şiire 1970’li yıllarda başladı; ilk şiirleri 1983’te Varlık Dergisinde yayınlandı.

Yayınlanmış Yapıtları: Şiir: Eylül Deyişleri-1987, Sevdamız Çiçeklenir Zulada-1990, Mayısta Üzgün Gönlüm-1993, Akdeniz’in Rengi Mavi-1997, Silinsin Diye Yeryüzünden Savaş Sözcüğü (İngilizce-Türkçe)- 2010, Yasak Sevda Sözcükleri- 2013. Oyun; Makas Kesmez İğne Dikmez Olmasa Ellerimiz, Hepimiz Çevreciyiz, Yaşamın İzindeki Kadınlar. Çocuk oyunları: Kırda Bir Yaz Sabahı; Suyun Rengi ve Rengarenk Çiçek Bahçesi, Koyunların Masalı. Adını Unutan Kitap, Kayıp Sözcükler. Deneme: Umut Hep Vardır-2018. Anı-öykü-biyografi: Boğaz’daki Mutlu Çocuk Kuzguncuk, Nasrettin Hoca-Güldürürken Düşündüren Adam, Hans Christian Andersen-Masalcılar Masalcısı,  Yıldız Habercisi- Galileo Galilei, Ben, Leonardo, Yaşamla Bilimi Buluşturan Adam-Arşimet, Çağdaş Tıbbın Babası- Hipokrat, Renklerin İzindeki Adam- Isaac Newton, Dünyaya Dil Çıkaran Dahi-Albert Einstein. Seçki: Selam Yaratana, Ellerimiz Günışığı (Emek Şiirleri 1-2,  Eray Canberk’le birlikte), Kadınlar İçin Söylenmiştir/Anadolu’da Kadınların Şiirli Tarihi/Araştırma-inceleme-Antoloji. İlk gençlik roman: Ayşe'nin Günleri Dizisi 1- İlk Adımlar, 2- Bir Bulutun Ardında. Ayrıca, yayınlanmış çok sayıda çocuk ve gençlik kitabı bulunmaktadır.

Çevrilen Yapıtları: Ayşe’nin Günleri- ilk gençlik romanı, 1997’de Almanca’ya çevrilerek “Katzen washt man Nicht” adıyla İsviçre ve Avusturya’da yayınlandı. Roman Rusça, Arapça, Sırp Hırvatça ve Arnavutçaya çevrilerek yayınlandı. 23 çocuk öyküsü Almanca’ya çevrilerek Almanya’da yayınlandı. Silinsin Diye Yeryüzünden Savaş Sözcüğü (İngilizce-Türkçe), Boğaz’daki Mutlu Çocuk Kuzguncuk Rusça ve Sırp Hırvatça, Kayıp Sözcükler-Farsça, Suyun Rengi ya da Rengarenk Çiçek Bahçesi, Türkçe- İngilizce; Bir Kedinin Günlüğü, Azerice; Akdeniz’in Rengi- Die Farbe des Mittelmeeres- seçme şiirler (Almanca-Türkçe); Yasak Sevda Sözcükleri / Lessico Proibito D'amore-şiir (Italyanca) çevrilmiş öteki kitaplarıdır. Şiirleri pek çok dile çevrilerek yayınlandı.

Ödülleri: Erikler Çiçek Açıyor- şiir- 1979’da İYG 3. ve Politika Gazetesi Özel Ödülü; Erik Ağacından İsteğimdir -şiir- 1986 Yeni Türkü Yayınları ‘İlgiye Değer’ Ödülü; 1995 Truva Şiir Ödülü; Makas Kesmez İğne Dikmez Olmasa Ellerimiz -oyun- 1991 TOBAV ve Çankaya Belediyesi Gençlik Dalı Büyük Ödülü; Kuşlar Kralı Kim Olacak? -öykü- 1990 Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü; Bir Kedinin Günlüğü -öykü- 1990 Türkiye Yayıncılar Birliği Öykü Yarışması; Ayşe’nin Günleri -roman-1997’de Almanya’dan Eselsohr Dergisi “Fallt aus dem rahmen”) “Sıradışılık” Ödülü; Yaşamın İzindeki Kadınlar -oyun- 2005 Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü; Şiirleri için; Şaire Mahsati Gencavi Şiir Ödülü, Azerbaycan-2010; Kadınlar İçin Söylenmiştir-Anadolu’da Kadınların Şiirli Tarihi -araştırma ve antoloji- Oğuz Tansel 2012 Halkbilim Ödülü; MANİSA ŞİİR GÜNLERİ 4- 2017 NİOBE ÖDÜLÜ. 2017 Vedat Günyol Deneme Ödülü-Seçici Kurul Özel Ödülü. Uluslararası Nurengiz Gün Şiir Ödülü-2020.

Yapıtlarını konu alan pek çok tez, dosya ve bilimsel çalışmalar yapıldı. Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri tarafından 28-30 Nisan 2010 tarihinde Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Gülsüm Cengiz Sempozyumu düzenlendi. Sempozyum bildirileri ŞİİRİN RÜZGARINDA MASAL KUŞUNUN KANADINDA adıyla kitaplaştırıldı.

2017'de Antakya’da ve Milas-Ören’de adını taşıyan iki kütüphane açıldı.

 

GÖKHAN GÜLTEKİN KARAKAŞ

1974 yılında İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi’nin ardından 1996’da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Sabah, Hürriyet ve Star Gazetelerinin haber servislerinde çalıştıktan sonra 2003 yılında halen görev yaptığı Milliyet Gazetesine geçti. Aynı tarihten beri Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Servisi’nde kıdemli muhabir olarak çalışmakta.

Milliyet Gazetesi’nde asıl görevi Cumhurbaşkanı ve Başbakan takibi, günlük olayların değerlendirilmesi ve özel haber üretimi olan Karakaş, mesleğinin 20. Yılını 2014 yılında doldurarak sürekli basın kartını aldı. Bingöl’de meteor düşmesi, Manisa-Soma maden faciası, Artvin-Hopa sel faciası, İzmir-Dikili’de mülteci kampı gibi Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde meydana gelen olayları kurumu adına takip eden Karakaş, çeşitli üniversite ve liselerde gazetecilik üzerine söyleşi ve konferanslara katılıyor. Gazetecilikte akademik eğitimin önemini vurgulamak için stajyer muhabirlerle yakından ilgileniyor. Mesleği gereği güncel ve sosyal olayları haberleştirip fotoğraflarıyla kamuoyuna aktarırken sualtı ve deniz dünyasıyla tanıştı.

15 yıldır Türkiye’nin çeşitli noktalarında dalışlar yapıyor ve sualtı fotoğrafçılığını da geliştirmeye çalışıyor. Deniz kültürünün yaygınlaştırılması ve sualtı canlı yaşamının korunması için bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve bürokratlar ile görüşerek haberler yapıyor. Ülkemizin sadece deniz ekosistemiyle değil tüm sulak alanlarındaki canlı yaşamının korunması için haberler yaparak kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nin en uzun seyirlerinden olan Japonya seyahatinde (Ertuğrul Şehitleri Anma-2015) TCG Gediz fırkateyninde ki tek sivil olan Karakaş; Antarktika kıtası, küresel ısınma, Avrasya, Rusya ve Çin politikaları üzerine de kendisini geliştiriyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Kasım 1918 tarihinde Geldikleri Gibi Giderler sözlerini güvertesinde söylediği Kartal istimbotu 2016 yılında Tuzla’da ıssız bir koyda kaderine terk edilirken bulan ilk isimlerden oldu. 2 yıl süren ve tüm Türkiye’den katılım sağlanan kampanya kurulunda görev alan Karakaş’ın yayınlanacak ilk kitabının konusu da Kartal istimbot oldu. 18 yıldır severek çalıştığı Milliyet Gazetesi’nin yanı sıra, kâr amacı yerine gütmeden deniz kültürü ve Mavi Vatan kavramının yerleşmesini hedefleyen  www.denizkartali.com haber portalı üzerinden çalışmalarını yayınlıyor. Gökhan Karakaş, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Suç, Toplum ve Medya ve Polis-İstihbarat Muhabirliği dersleri vermektedir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Haberciler Platformu Koordinatörü, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Basın Kurulu gönüllü görevlisi, Denizde Arama Kurtarma Gönüllüsü (DAK/SAR), Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkan Yardımcısı, Denizatı Motosiklet Kulübü Başkan Yardımcısı, TSSF/CMAS 3 yıldız dalıcı, Amatör Sualtı Fotoğrafçısı, Amatör Denizci.

0532 375 69 14- [email protected] [email protected]

FÜSUN ÇETİNEL

Füsun Çetinel İstanbul’da doğdu. Avusturya Lisesi’nden sonra, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü tamamladı. Öğretmenliğin yanı sıra İngiltere’de dil okullarında görev yaptı. Yazı eğitmeni ve yazar danışmanı olarak çalışan Çetinel, çocuk ve gençlere hikâye atölyeleri düzenliyor, yurtdışında çeşitli gençlik kamplarında sosyal sorumluluk projelerinde çalışıyor. Ayasofya’nın gizemlerine tanık olan bir çocuğun öyküsünü anlattığı Ayasofya Konuştu (1. baskı: 2015, 8. baskı: 2020) adlı ilk çocuk romanının ardından, Almanya’dan Güney Ege kıyılarına, Antik Çağ’ın kaya mezarlarıyla ünlü Kaş’a uzanan Sırlar Yolu’nu (1. baskı: 2016, 4. baskı: 2018) yazdı. Duvarda 3 Hafta (1. baskı: 2017, 4. baskı: 2019) adlı ilk gençlik romanında, sınırları aşan bir büyüme hikâyesi anlatan yazar, Çiko’nun Seçimi (1. baskı: 2018, 2. baskı: 2019) adlı çocuk romanında hayvan sevgisine ve sahip olma kavramına odaklandı; Küçük Pis Yeşil Böcek’te (1 ve 2. baskılar: 2019) ise, köyden gelen bir çocuğun gözünden büyük kenti resmetti. Son kitabı Olmayan Şeyler’de (2021) bir araya getirdiği öyküleriyle gençlere seslenen Çetinel, eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor; bir kızı var.

FATİH ERDOĞAN

1954 yılında İzmir’de doğdu. Kanarya İlkokulu, Kültür Koleji, Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çocuklara yönelik çok sayıda kitap yazdı, resimledi, çevirdi ve editörlüğünü yaptı. Yazdığı 70 adet kitap bugüne dek bir milyonu aşkın okura ulaştı. Dünya’nın önde gelen birçok çocuk yazarının pek çok eserini Türkçeye çevirdi ve yayımladı. Kırmızıfare Çocuklar İçin Edebiyat Dergisi ve Binbirkitap Çocuk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi adlı iki dergi çıkardı. Mavibulut Yayınları’nı kurdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nde dersler verdi ve aynı bölümde yüksek lisans ve doktora yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, Yeditepe Üniversitesi’nde, Maltepe Üniversitesi’nde, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde dersler verdi. Dünyanın en büyük çocuk edebiyatı ödülü olarak bilinen Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (Astrid Lindgren Memorial Award – ALMA) 2016, 2017, 2018 ve 2019 olmak üzere dört kez aday gösterildi.

EROL KEPENEK

Kişisel Bilgiler 
Doğum Yılı ve Yeri: 1952 ‐ Ardeşen
Medeni Durumu: Evli, iki çocuklu 

Eğitim: 
1986 Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı (terk)
1971 Adapazarı Atatürk Lisesi

İş deneyimleri:
2003‐2021 Naviga Yayıncılık
1982‐2007 Ema Reklam Hizmetleri Ltd
1979‐1982 Tiamo Tekstil AŞ
1977‐1979 Monde Tekstil AŞ

Kişisel Özellikler:
Bilgisayar: Ofis uygulamaları, Macromedia MX, Photoshop
Yabancı Dil: Orta düzeyde İngilizce okuma/yazma/konuşma 
İlgi Alanları: Yelken, Scuba, Kitap, Voleybol, Satranç, Fotoğraf, Balık, Futbol, NFL 

AYTÜL AKAL

<www.aytulakal.com> (1952+)

Büyüyünce yazar ya da şair olmak, Akal’ın çocukluk düşüydü. İzmir Amerikan Kız Koleji'ni bitirip uzaktan eğitimle Washington International University'de 'Eğitim' dalında lisans ve yüksek lisans yaptı.

İlk masal kitabı 'Geceyi Sevmeyen Çocuk' 1991 yılında yayımlandı. Dergi ve gazetelerde çocuk kitapları için tanıtım ve eleştirileri; yazar, çizer ve çevirmenlerle röportajları yer aldı. Hayat Mecmuası ve Elele Dergisi’nde çalıştı, Cumhuriyet Gazetesi’nin Kitap Eki’nde 20 yıl çocuk ve gençlik kitaplarını tanıttı, röportajlar yaptı. Bazı öykü ve masalları ders kitaplarında yer aldı. Ülkemizde okuma kültürünün gelişmesi için çalışmalar yaptı, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdi. Kitaplarını konu alan sempozyumlar yapıldı.

200’e yakın kitabı yayımlanan Akal üç kez (2010-20-21) Uluslararası Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA Ödülleri) için Türkiye adayı gösterildi.

Kitapları Almanca, İspanyolca, İngilizce, Farsça, Bulgarca, Arapça, Macarca, Azerice’ye çevrilerek yurt dışında yayımlandı.

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) yönetim kurulu üyesidir.

Evren ve Alper adlı iki harika oğlu, Alya ve Can adlı iki tatlı torunu var.

AHMET BÜKE

Ahmet Büke 1970’te, Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gördes’te, liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde bitirdi. Bir süre ODTÜ Jeoloji Mühendisliği’nde okudu. 1997’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Öyküleri E Dergisi, Adam Öykü, Ünlem, Patika, İmge Öyküler, Özgür Edebiyat, Eşik Cini, Notos Öykü, yeniyazı, ğ, Sus, Har gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. İzmir Postası’nın Adamları (2004) ve Çiğdem Külahı’nın (2006) ardından, Alnı Mavide (2008) ile 2008 Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, Kumrunun Gördüğü (2010) ile 2011 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Onları Ekmek ve Zeytin (2011), Cazibe İstasyonu (2012), Yüklük (2014), Varamayan (2019) adlı öykü kitapları izledi. İlk romanı Mevzumuz Derin (2013), Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’ne değer görüldü. “Hazır Bilgi Serisi” için derlediği 100 Tuhaf Kitap 2015’te yayımlandı. İnsan Kendine de İyi Gelir (Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü), Gizli Sevenler Cemiyeti (2016), Eyvah, Babam Şiir Yazıyor! (2017), Annemle Uzayda (2017), Gökçe’nin Yolu (2018), Neşeli Günler (2019) ve Kırlangıç Zamanı’nı (2019) çocuklar ve gençler için yazdı. Eşi ve kızıyla İzmir'de yaşayan yazar, yeni kitabı Çayırın En Tuhaf Yuvası’nda (2020), aile olmak ve birlikte bir yaşam alanı kurmak üzerine, doğanın kendi mucizelerinden doğan sevgi dolu bir öykü anlatıyor.

ZAFER TÜRKMEN

Dr. Zafer Türkmen 1953 Adana doğumlu. Adana Erkek Lisesi mezunu. 1978 de Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu, 1983 de de aynı fakülteden Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlığını aldı.

2001 yılında İstanbul Göz Hastanesini kurdu. Halen 20 yıldır hastanenin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Koordinatörlüğünü yapıyor.

Dt. Belgin Türkmen le evli, iki kız babası ve 7 yaşında bir kız torunu var.

2010 Yılında 13,5 metrelik bir yelkenli yat aldı. O yıldan beri eşiyle birlikte denizlerde yaklaşık 25.000 deniz mili yol yaptılar. Hopa’dan İskenderun’a kadar tüm Türkiye kıyılarını koy koy, liman liman gezdiler. Bulgaristan, Romanya kıyıları ve Tuna Nehrinde seyir yaptılar, hemen hemen tüm Yunan Adalarını gezdiler. Yılın yaklaşık dört ayını eşiyle birlikte denizlerde geçiriyor.

Kendisi bir deniz aşığı “Amatör Denizci”,  son sekiz yıldır hastanesinde toplantılar düzenliyor,  yaptığı toplantılarda ünlü denizciler konuşmacı oluyor.

Son olarak “Denizlerdeyiz” sloganı altında, Türkiye’nin farklı bölgelerinde Türkiye Amatör Denizcilerini bir araya getirip toplantı, yemek, ralli ve “Sevgi Çemberi” etkinlikleri yapıyor.

Amatör denizcilerin sorunlarına çözümler üretmek için Nisan-2017 de Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneğini (DADD) kurdu.

Seyir anılarını ve rotalarını www.sypetunia.com  da yazmakta. Web sitesinden seyir günceleri, toplantı programları videoları ve yaptığı diğer etkinlikleri takip edilebilir.